Etätyö on yleistynyt viime aikoina. Kotona työskenteleminen on yleistynyt myös niillä aloilla, joilla se ei ole aikaisemmin ollut yleistä. Jopa sellaiset alat ja työtehtävät, joiden ei ole luultu sopivan etätyöntekijöille, ovat taipuneet ja muokkautuneet kotoa käsin tehtäviksi. 

Korona sai aikaan tämän ja paljon, paljon muuta. Tosin painetta ja halua etätöihin oli jo ennen koronaa. Tekniikan kehittyminen on mahdollistanut töiden tekemisen kotoa käsin. Sekä työntekijöillä että yrityksillä on suuri tarve siirtää työt pois toimistolta, sillä tällainen johtaa muun muassa kustannussäästöihin. 

Aivan kaikki eivät ole innoissaan kotoa käsin työskentelemisestä, mutta se jos mikä on tätä päivää. Etätöiden lisääntyminen voi olla ratkaisu jopa maaseudun autioitumisen estämiseen! 

Joko sinä teet töitä kotona, tai suunnitteletko siirtymistä etätöihin? Lue alta, millaisen internet-paketin tarvitset, ja mitä se maksaa. 

Toimiva netti on kaiken A ja O

Jos teet töitä kotoa käsin, tarvitset toimivan netin. Nettiyhteyden tulee olla nopea, sillä työnantajasi ei halua, että sinulla menee minuuttitolkulla yhden sähköpostin avaamiseen. Yhteyden tulee olla myös mahdollisimman tasainen, sillä yhteys ei saa pätkiä, kun olet flow-tilassa tai suorassa yhteydessä asiakkaaseen. 

Työnantaja saattaa tarjota käyttöösi työläppärin. Voi olla, ettei siihen tietoturvallisuuden takia saa asentaa vieraita laitteita, joten työnantaja saattaa lainata sinulle myös näppäimistön, hiiren, kuulokkeet ja muistitikut. 

Nettiyhteyden hankkiminen jää sinun vastuullesi. Ei ole ainakaan kovin tavallista, että työnantaja maksaisi työntekijän nettiyhteyden, joten hoida asia kuntoon hyvissä ajoin.

Sinulla saattaa jo olla itse hankittu tai taloyhtiön järjestämä nettiyhteys, mutta onko se tarpeeksi nopea ja varmatoiminen?

Jollet ole varma, kuinka nopean netin tarvitset, kysy sitä työnantajaltasi. Tämä artikkeli on laadittu tavallisen toimistotyöntekijän näkökulmasta, joten en puutu tässä erityisalojen erityisiin tarpeisiin. 

Kilpailuta ja säästä laskut

Kuten sanottu, tarvitset hyvän nettiyhteyden, mutta hyvä ei tarkoita samaa kuin kallis. 

Kilpailuta nettiyhteyksien tarjoajat ja erilaiset liittymät huolella. Suosittelen valitsemaan mobiilidatan, mistä kerron kohta lisää, sillä mobiilinetti voi tulla huomattavasti laajakaistayhteyttä halvemmaksi. 

Kun työskentelet kotoa käsin, voit hakea Verohallinnolta työhuonevähennystä. Jos työhuoneen käytöstä aiheutuvat kustannukset ovat isommat kuin kaavamainen työhuonevähennys, voit hakea työhuonevähennystä myös todellisten kulujen pohjalta. 

Siinä tapauksessa sinun tulee säästää kaikki tositteet, kuten nettiyhteyden tarjoajan lähettämät laskut.

Mobiiliverkot vetävät vertoja laajakaistayhteyksille

Mies puhelimessa

Miksi maksaa laajakaistayhteydestä, jos nettiin pääsee halvemmallakin? 

Voit sujauttaa modeemiin ihan tavallisen SIM-kortin, joten laita hyvä puhelin liittymätarjous muistiin, ellet pysty tekemään hankintaa saman tien.

Kun SIM-kortti on modeemissa tai nettitikussa, et voi käyttää sen mahdollisesti sisältämiä puheluminuutteja ja tekstareita, joten vertaile keskenään vain datapakettien hinnat ja nopeudet.  

Voit myös jakaa älypuhelimesi mobiilidatan läppärillesi. 

Tarvittaessa voit parantaa langatonta yhteyttä jollain signaalinvahvistimella, joita myydään monissa elektroniikkaliikkeissä. 

Suosittelen 5G-liittymiä, mutta 4G on ihan kelpo vaihtoehto. Normaalikäytössä riittää, että liittymän maksiminopeus on 100 Mbit/s. Mitä enemmän nettiä käytät, sitä parempi on valita rajaton data, sillä datapaketin yli menevät gigatavut aiheuttavat lisäkustannuksia. 

Moi Mobiili tarjoaa edullisen pääsyn nettiin

DNA:n verkossa operoiva Moi Mobiili tarjoaa edullisia nettiyhteyksiä kaikille kotoa käsin työskenteleville.

Laitenetti voisi nimensä takia kuulostaa parhaimmalta vaihtoehdolta, mutta se on tarkoitettu valvontakameroihin ja esimerkiksi GPS-pantoihin. 

Vaihtoehtosi syksyllä 2021 ovat tällaiset:

 • 6 gigan simmi:
 • hinta 9 €/kk
 • nopeus 100 Mbit/s
 • datapaketin koko 6 Gt
 • Rajaton 4G -liittymä:
 • hinta 18 €/kk
 • nopeus 100 Mbit/s (saatavilla myös 300 Mbit/s; silloin hinta 23 €/kk)
 • rajaton data
 • Rajaton 5G -liittymä:
 • hinta 29 €/kk
 • nopeus 300 Mbit/s (saatavilla myös 600 Mbit/s: 35 €/kk ja 1000 Mbit/s: 44 €/kk)
 • rajaton data

Puheluista ja viesteistä veloitetaan erikseen (enintään 4 €/kk). 

Mistä internet-paketti luottotiedottomalle?

Jos sinulla on maksuhäiriömerkintä, et ehkä saa nettipakettia tai puhelinliittymää.

Jos taloyhtiö ei ole järjestänyt nettiä puolestasi, ovat vaihtoehtosi vähissä. 

Suosittelen, että ostat prepaid-liittymän, mille siis ladataan saldoa etukäteen.

Joissain prepaid-liittymissä on rajaton netti kuukauden ajan, mikä voi sopia oikein hyvin kotona työtä tekeville. 

R-kioskin henkilökunta osaa auttaa sinua valitsemaan parhaimman vaihtoehdon.