Onko yrityksen kassa tyhjä? Vaikka asiakas ei maksaisi ajoissa (tai asiakkaat olisivat kaikonneet epidemian takia), on omat laskut maksettava ajoissa. Yrityksellä on monenlaisia kuluja. Osa kuluista liittyy kirjanpitoon, osaan markkinointiin. Jos yrityksellä on henkilöstöä, kuluu palkkoihin paljon rahaa. Ehkä yritys toimii vuokratuissa tiloissa? Vuokra on merkittävä menoerä joka kuukausi. Vaikka yrityksellä olisi omat toimitilat, kuluu rahaa esimerkiksi sähköön ja puhtaanapitoon. 

Kuluja on joka lähtöön, eikä laskulle ole kovin helppoa saada maksuaikaa. Tästä artikkelista voit lukea vinkkejä siihen, miten voit parantaa yrityksesi rahatilannetta nopeasti. Halvin joustoluotto ei suinkaan ole ainoa ratkaisu!

Lisää myyntiä

Koska kyse on yrityksestä, on artikkelimme ensimmäinen idea myynnin lisääminen. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sen tietää jokainen yrittäjä. Myynnin lisääminen on vaikeaa, vaikka ei olisi koronakriisiä ja sen mukanaan tuomaa epävarmuutta. Myynnin lisääminen voisi tarkoittaa esimerkiksi hintojen nostamista (mikä voi saada asiakkaat äänestämään jaloillaan) tai uusien asiakkaiden ja projektien haalimista. Jos olet jo nyt täystyöllistetty, miten ehtisit palvella uusia asiakkaita? Vuorokaudessa on vain rajallinen määrä tunteja, ja joskus pitäisi levätäkin. Uusi asiakas tai uusi projekti voi olla mahdollinen, jos saat apuvoimia esimerkiksi henkilöstövuokrausfirmasta, joten kokonaan tätä vaihtoehtoa ei kannata sulkea pois. Huomaa, että myynnin lisääminen voi vaikuttaa rahatilanteeseen vasta viikkojen tai kuukausien päästä. 

Käytä säästöjä

Jos sinulla on säästöjä, on yksi vaihtoehto laittaa omaa rahaa firman kassaan laskujen maksamista varten. Tämä on yksi nopeimmista ja helpoimmista tavoista saada lisää rahaa yrityksen kassaan. Jos omakin tili on tyhjä, on yksi vaihtoehto ottaa lainaa omiin nimiin. Varsinkin uudet yrittäjät, joiden on vaikeaa saada lainaa pankista tai rahoitusyhtiöistä, voivat joutua turvautumaan tähän keinoon. 

Puhu pankinjohtajalle

Yritys voi tarvita lainaa selvitäkseen pois heikoilta jäiltä. Yrityslainan etsiminen kannattaa aloittaa omasta pankista. Aikaisemmin lainaa anottiin pankinjohtajalta, mutta nykyään voit tehdä hakemuksen tai ainakin varata lainaneuvotteluajan netistä. Neuvottelun voi hoitaa joku arvojärjestyksessä pankinjohtajaa alempikin henkilö – niin ne ajat muuttuvat! Varaudu siihen, että pankki voi vaatia takauksia, ja lainan järjestymisessä voi kestää jopa useampi viikko. 

Etsi apua uusyrityskeskuksesta

Jos yrityksen taloustilanne on heikentynyt koronan takia, voit olla oikeutettu joihinkin tukiin. Niistä kannattaa keskustella esimerkiksi uusyrityskeskuksen neuvojan kanssa. Hän osaa kertoa myös sen, mistä mahdollista yrityslainaa kannattaa etsiä, jos tukirahaa ei saa. Yrityslainaa voi nimittäin hakea muualtakin kuin pankista tai netin kautta toimivilta rahoituslaitoksilta. Finnvera on eräs paikka, mihin kannattaa tutustua. Finnverasta voi saada esimerkiksi takauksen pankkilainalleen. 

Isot rattaat pyörivät hitaasti. Voi olla, ettet saa keskusteluaikaa samalle viikolle, etkä ehkä vielä sitä seuraavallekaan. Tukihakemusten käsittelyssä voi mennä viikkoja, eikä Finnverakaan ole mikään salamannopea ratkaisu. 

Etsi netistä vakuudeton yritysluotto

Sopimus

Netistä löydät lukuisia koti- ja ulkomaisia rahoituslaitoksia, mitkä tarjoavat vakuudettomia yritysluottoja. Osa rahoituslaitoksista on valmis antamaan lainaa melko uudellekin yritykselle. 

Nettipankkien yritysluottojen huono puoli on niiden kalleus. Vuoden 2019 korkokatto ei koskenut yrityslainoja, eikä väliaikainenkaan korkokatto puuttunut niihin. Tutustu siis huolella hinnastoon ja lainaehtoihin, ennen kuin panet nimen alle. Yksi mahdollisuus on käyttää kallista lainaa siltarahoituksena ennen tukien saamista tai edullisemman lainan järjestymistä.

Netin kautta haettavien yritysluottojen hyvä puoli on niiden nopeus. Voit saada rahat yrityksesi tilille jo samana päivänä, joten tämä vaihtoehto on oikeasti nopea tapa saada täytettä rahakirstun pohjalle.

Toinen hyvä puoli on se, että kyseessä on vakuudeton laina, eli sinun ei tarvitse antaa mitään reaalivakuuksia yrityslainan vakuudeksi. 

On kuitenkin mahdollista, että rahoitusyhtiö edellyttää sinulta henkilötakauksen. Jos kyseessä on oikein suuri summa, voi rahoituslaitos vaatia kahta takaajaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että takaaja sitoutuu olemaan vastuussa lainan maksamisesta. Jos yritys ei pysty maksamaan lainaa pois, kaatuu velka sinun ja mahdollisten muiden takaajien niskaan. 

Luottokortti ja laskujen myynti

Lopuksi voisimme mainita vielä luottokortin ja laskujen myynnin. Luottokorttia kannattaa kysyä omasta pankista. Laskujen myynti on yksi rahoitusmuoto. Voit myydä myyntisaatavat rahoituslaitokselle, jotta saat heti käyttörahaa tilille. Et tarvitse vakuuksia, mutta rahaa voi mennä ”hukkaan”.