Toimi näin, jos tili on kaapattu

Tili on kaapattu

Nykyään lähes jokainen netin käyttäjä on vähintään kuullut, kuinka jonkun tili on kaapattu tai on ollut jokin muu huijausyritys. Netin somealustat eivät ole millään lailla haavoittumattomia, vaan mikä tahansa sometili voi olla alttiina huijauksille ja väärinkäytöille.

Itse voi kuitenkin jonkin verran pyrkiä estämään tällaista mahdollisuutta, mutta silti saattaa tulla tilanne, jossa tili on jo kaapattu. Tällöin tulisi osata toimia. Joissain tilanteissa on vielä mahdollista saada tili takaisin omaan käyttöön.

Toimintaohjeet silloin, kun tili on kaapattu

Kun et pääse kirjautumaan tilillesi, vaikka käytät varmasti oikeita tunnuksia, voi tilisi olla kaapattu. Toinen merkki on, että saat ilmoituksia esimerkiksi sähköpostiisi, että tilillesi on kirjauduttu sisään tuntemattomasta laitteesta. Tai jos huomaat, että esimerkiksi Facebook-tiliisi on tapahtunut muutoksia, joita et ole itse tehnyt, voi kyse olla tilin kaappauksesta.

Vaihda välittömästi salasanasi. Käytä salasanaa, joka on vahva ja jonka muistat. Salasana ei saa olla helposti arvattavissa ja siinä kannattaa olla isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä.

Ilmoita tämän jälkeen palveluntarjoajalle eli somealustan ylläpitoon. Heillä on yleensä työkaluja tilin palauttamiseksi. Tässä vaiheessa sinua saatetaan vaatia todistamaan henkilöllisyytesi. Tämä on tärkeää, jotta palveluntarjoaja voi olla varma, kuka ilmoituksen teki.

Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen (2FA). Näin saat esimerkiksi puhelimeesi ilmoituksen aina, kun sometilillesi kirjaudutaan. Näin saat aina ilmoituksen, mikäli tilillesi yritetään kirjautua. Kun et vahvista tällaista tuntematonta kirjautumista, tilisi on turvassa.

Monilla somealustoilla on mahdollista tarkistaa, millä kaikilla laitteilla tilillesi on kirjauduttu. Käy tarkistamassa lista ja kirjaa tilisi ulos kaikista muista laitteista paitsi siitä, jolla käytät somea itse.

On hyvä ilmoittaa ystäville, tutuille ja someystäville, että tilisi on kaapattu. Näin ystäväsikään tietävät olla klikkaamatta “sinun” mahdollisesti lähettämiäsi linkkejä.

Jos tilisi kaappaukseen liittyy taloudellisia menetyksiä tai esimerkiksi identiteettivarkaus tai muu rikos, ilmoita asiasta poliisille.

Miten tilin kaappaus toimii?

Jotta tilin kaappausriskin voisi osata välttää, olisi hyvä ymmärtää, miten tilejä ylipäätään saadaan kaapattua. Yleensä tähän vaaditaan joko heikko salasana, avoinna ollut laite tai yhteys huijarin kanssa. Kaappaustilanteissa näistä viimeisin on yleinen tapa kaapata sometili.

Tietojen kalastelu on yksi yleisimmistä tavoista saada toisen henkilön some haltuun. Kalastelulla pyritään saamaan tietoon henkilön henkilökohtaisia tietoja, kuten käyttäjänimi ja salasana. Tietojenkalastelu tapahtuu yleensä ottamalla yhteyttä uhriin esimerkiksi sähköpostitse, tekstiviestitse tai sosiaalisen median kautta. Tällaiset viestit näyttävät yleensä päällisin puolin aivan luotettavilta, mutta ovat kaikkea muuta.

Tietojenkalasteluviesti on muotoiltu siten, ettei se herättäisi saajassaan epäilyksiä. Esimerkiksi sähköpostien suhteen kannattaa kuitenkin tarkistaa kirjain kirjaimelta esimerkiksi lähettäjän sähköpostiosoite. Jos muoto ei olekaan Trustly, vaan esimerkiksi trusty, tulisi tämän herättää epäilyksiä. Tai jos lähettäjän sähköpostiosoitteessa on pieni kirjoitusvirhe, kuten busines, on hyvä jättää tällaiset sähköpostit kokonaan koskematta.

Kun uhri saa tietojenkalasteluviestin, se sisältää yleensä luotettavalta vaikuttavan linkin. Tätä klikkaamalla huijarin on mahdollista päästä käsiksi uhrin sometileihin. Jos epäilet saamasi viestiä, kannattaa siirtyä ilman linkin klikkaamista itse Internet-selaimeen ja siirtyä kyseessä olevalle sivustolle sitä kautta. Näin et tule klikanneeksi tietojenkalastelulinkkiä. Joskus esimerkiksi pikakasinot lähettävät asiakkailleen viestejä, jotka ovat täysin luotettavia, mutta aina, kun epäilyttää, kannattaa sivuille siirtyä itse ilman linkin klikkaamista.

Muistilista vastaisuuden varalle

Näillä ohjeilla pidät sometilisi mahdollisimman hyvässä turvassa. On hyvä muistaa ohjeet ja palata niiden äärelle esimerkiksi muutaman kuukauden välein.

  • Älä koskaan klikkaa tuntemattomien lähettämiä linkkejä. Jos lähettäjä väittää esimerkiksi olevansa pankin asioilla, siirry itse pankin virallisille verkkosivuille Internet-selaimen kautta. Sitä kautta saat varmasti yhteyden pankin todelliseen asiakaspalveluun.
  • Käytä vahvaa salasanaa, joka ei ole helposti arvattavissa. Niinpä oma nimi, syntymäaika tai QWERTY eivät ole hyviä vaihtoehtoja. Älä käytä kaikkialla samaa salasanaa, sillä jos yksi salasana saadaan selville, saadaan samalla muidenkin sivustojen salasana tietoon.
  • Käytä kaksivaiheista tunnistautumista
  • Tarkista silloin tällöin laitteet, joilla sometilillesi on kirjauduttu. Kirjaudu ulos turhista laitteista.
  • Jos huomaat ystäväsi sometililla epämääräisiä päivityksiä tai että hänellä näyttäisi olevan useampi sometili, ota häneen yhteyttä esimerkiksi puhelimitse ja ota asia esille.Ilmiantakaa yhdessä mahdolliset feikkitilit.
  • Jos tilisi on ollut aiemmin kaapattuna, vaihda salasana ja tilin kanssa käytössä oleva sähköpostiosoite ja poista profiilistasi epäilyttävät ja oudot päivitykset. Tarkista muutenkin, että kaikki on oikein.
  • Rikoksen tapahtuessa tulee tehdä rikosilmoitus