Yhä useampi meistä rauhoittuu raskaan päivän päätteeksi television äärelle. Televisio-ohjelmien takana vaikuttavat tekijät ovat tietoisia tästä, ja markkinoille ilmestyy jatkuvasti uusia tv-sarjoja, joista toivotaan seuraavaa hittiä. Tv-sarjojen suuri suosio onkin ajanut ohjelmien tekijät suuren kysymyksen äärelle: kuinka erottua joukosta? Nykypäivän ohjelmakattaus on hyvin laaja, ja kaikki tuntuu olevan jo keksitty. Katsojat vaativat jotain uutta, mutta sen uuden keksiminen ei aina ole niin helppoa.

Monien tv-sarjojen kantava ajatus onkin ottaa tarinan pohjaksi jotain tuttua ja hyödyntää tuota katsojille tuttua elementtiä uudelle tavalla. Yksi esimerkki tästä on Olipa kerran (”Once Upon a Time”). Sarjan perusajatuksena on, että kaikille tutut satuhahmot joutuvat kohtaamaan meidän tuntemamme reaalimaailman. Reaalimaailman rinnalla on kuitenkin myös toinen maailma – satumaailma, josta kaikkien eri tarinoiden hahmot ovat kotoisin. Satuhahmot sekä muutamat reaalimaailmassa syntyneet henkilöt seikkailevat sarjan edetessä molemmissa maailmoissa, ja usein juonen kiemurat keskittyvät juuri matkustamiseen näiden maailmojen välillä. Kahden rinnakkaismaailman parissa toiminta on haastavaa, ja se vaatii tekijöiltä tarkkaa suunnittelua. Olipa kerran on onnistunut tässä esimerkillisesti, sillä nämä kaksi maailmaa kulkevat saumattomasti käsi kädessä. Käsikirjoittajia on arvostettava sen kyvystä päivittää vanhat sadut nykypäivään. Sadut ovat edelleen tunnistettavia, mutta niitä on syvennetty, lähestytty uudesta näkökulmasta tai lähtöasetelma on saatettu kääntää kokonaan päälaelleen: alkuperäisessä tarinassa sankarin roolia hallinnut voikin olla tämän sarjan pahis.

Toinen esimerkki vastaavanlaisesta sarjasta on Moderni perhe (”Modern Family”). Sarja muistuttaa lähtökohtaisesti perinteistä komediadraamaa. Keskiössä on kolme perhettä, jotka edustavat kaikki erilaisia perhemalleja. On perinteistä ydinperhettä, uusioperhettä, eri kulttuureja, homopariskunta, adoptiota… Moderni perhe esittelee nimensä mukaisesti modernia perhe-elämää vakiintuneiden raamien ulkopuolella. Sarjan suosioon lienee vaikuttanut myös sen poikkeuksellinen kerrontatapa. Moderni perhe nimittäin toi kansainvälisen yleisön tietoon mokumentin käsitteen. Perheet kertovat arjestaan dokumentin tyyliin, ja hahmot ovat tietoisia kameroiden läsnäolosta. Tällaista esittämistapaa ei ole aiemmin juuri käytetty tv-viihteessä, joten katsoja paneutuu mielellään uudenlaiseen kerrontaan.

Olipa kerran ja Moderni perhe ovat molemmat tuoneet jotain uutta tv-sarjojen kentälle, ja siten luoneet kestävän suhteen katsojiin. Sarjat eivät kuitenkaan ole olleet liian vieraita, vaan niissä on ollut pohjalla jotain tuttua ja turvallista, joihin katsojien on ollut helppo tarttua. Molempien sarjojen tekijätiimit ovat onnistuneet yhdistämään tutun ja uuden kiinnostavalla tavalla. Ohjaajilla, käsikirjoittajilla, lavastajilla, puvustajilla ja muilla kameroilta piilossa pysyvillä henkilöillä on ollut vahva visio, jota he ovat lähteneet toteuttamaan. Loppusilauksen heidän työlleen ovat antaneet näyttelijät, jotka herättävät taustatiimin huolella suunnittelemat hahmot henkiin. Sekä Olipa kerran että Moderni perhe ovat saaneet riveihinsä upean ja ammattitaitoisen näyttelijäkaartin. Näyttelijöiden roolisuoritukset tekevät hahmoista aitoja ja kokonaisvaltaisia. Olipa kerran –sarjan näyttelijät onnistuvat tuomaan vanhoista tutuista satuhahmoista esiin ennennäkemättömiä puolia, ja Modernin perheen näyttelijät saavat omista hahmoistaan hyvin samaistuttavia. Molempien sarjojen eduksi mainittakoon myös onnistuneet lapsinäyttelijävalinnat, sillä usein nuoret näyttelijät eivät uransa alkutaipaleella saa itsestään kaikkea irti. Toisin on kuitenkin näiden sarjojen lasten ja nuorten kohdalla. He antavat kaikkensa siinä missä konkarinäyttelijätkin.

Mikäli olet vailla katsottavaa, Olipa kerran ja Moderni perhe ovat vähintään kokeilemisen arvoisia. Ne sopivat vaativaankin makuun onnistuneen toteutuksensa kautta, ja harva on joutunut pettymään. Mutta varo – muutaman jakson jälkeen et välttämättä pysty lopettamaan katsomista!